Instalacija solarnih sistema za proizvodnju el. energije manjeg i većeg kapaciteta

Zašto investirati u solarne sisteme?

Krajem marta 2021. usvojen je Predlog zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE...solarni paneli, vetrogeneratori i dr).
Zakon treba da omogući povećanje učešća OIE u ukupnoj proizvodnji el.energije u R. Srbiji u cilju smanjenja emisije štetnih gasova proizvodnjom el. energije korišćenjem fosilnih goriva(ugalj, nafta i dr.)

Zakon o OIE zvanično uvodi novog aktera na tržištu električne energije – kupca-proizvođača ili prozjumera.

Tim zakonom država omogućava fizičkom ili pravnom licu (prozjumeru) da proizvede el. energiju za svoje potrebe, a da višak koji ostvari preda u elektro-distributivni sistem i time ostvari pravo da mu se umanji ukupni račun za potrošnju struje.

Solarni sistemi se instaliraju na mestima gde je potrebno omogućiti napajanje električnom energijom gde za to nema uslova ili su ograničeni, pa i na mestima gde je potrošnja prekomerna, radi uštede.
Ako uzmemo u obzir da priključak sa pristupnim elementima do kuće ili vikendice košta oko 1500-2000 evra za industrijska postrojenja i više, dolazimo do zaključka da bi trebalo razmotriti i ovaj moderni model snabdevanja električnom energijom.

Investicijom u solarne sisteme najviše pogodnosti imaju veliki potrošači električne energije, proizvodnje, poljoprivredna gazdinstva, ali i mali potrošači kao što su kuće ili vikendice kojima je snabdevanje el. energijom potrebno svega nekoliko meseci godišnje.

Šta se dobija instalacijom solarnog kompleta?

UŠTEDA NOVCA

UŠTEDA NOVCA

Predajom viška energije u distributivnu mrežu smanjujete račun za el. energiju, jer leti solarni sistem proizvede i do 5 puta više energije nego što vam treba.
SAMOODRŽIVOST

SAMOODRŽIVOST

Nezavisnost od električne mreže, tj. rezervno napajanje u slučaju nestanka struje, vanrednih stanja, elementarnih nepogoda i slično.
ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

...kao globalni cilj da se smanji emisija štetnih materija i zagađenje upotrebom fosilnih goriva za proizvodnju el. energije.
Image

Kolika je isplativost?

Ako uporedimo ukupno ulaganje u solarni sistem i količinu novca koju trošimo godišnje plaćajući usluge za snabdevanje električnom energijom, dolazi se do zaključka da ćemo uloženi novac isplatiti od 5 do 7 godina, a za veće sisteme i brže.
To je svakako individualna stvar i zavisi od energetskih potreba vaših potrošača u kući, vikendici, seoskom gazdinstvu ili fabrici.

Primena ove tehnologije kod nas postaje cenovno dostupna i kreće se oko 1000 evra za jedan instalirani kW (kilovat).

U cilju što bolje isplativosti potrebno je dobro isplanirati solarni sistem u zavisnosti od potreba potrošača koje imamo u objektu.

Kako saznati koliki sistem zadovoljava naše potrebe?

Najbrži način je da uzmete mesečni račun za električnu struju i da pogledate mesečnu potrošnju.
Upišite broj kWh (kilovat sati) koje trošite na dnevnom nivou u polje ispod.
POTREBNA SNAGA (P) SOLARNOG SISTEMA ZA INSTALACIJU U kwh ZA JEDAN DAN
JESEN/ZIMA
...
PROLEĆE/LETO
...