Šta je video nadzor ?

Video nadzor predstavlja način da se određeni prostor nadgleda. Ceo sistem sastoji se od kamera, opreme za skladištenje i prikazivanje video materijala i kablova pomoću kojih su sve komponente povezane. To je tehnička zaštita ljudi i imovine i beleži sve što nam sutra može biti od velikog značaja ukoliko se nešto dogodi. S toga posmatrajmo video nadzor kao investiciju – ulaganje u sopstvenu bezbednost i sigurnost.

Oprema za video nadzor mora biti kompatibilna međusobno, jer u suprotnom neće funkcionisati ili će krajnji rezultat biti loš kvalitet video materijala.

Postoje situacije gde je potreba za kvalitetnom opreme neizbežna, a postoje i one kada nije potrebno imati snimak sa baš visokom rezolucijom. Zato ćemo uklopiti potrebe sa optimalnim kvalitetom i na taj način izabrati najbolje rešenje za Vas.

ANALOGNI VIDEO NADZOR

ANALOGNI VIDEO NADZOR

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Analogni video nadzor je na domaćem tržištu još uvek najprisutniji zbog pristupačne cene.

Ovi sistemi sadrže kamere koje se direktno povezuju sa DVR-om putem koaksijalnih kablova, a DVR (Digital Video Recorder) omogućuje snimanje sa kamera i reprodukciju snimaka. DVR najčešće dolazi u konfiguracijama za 4, 8, 16 ili 32 kamere, a vremenski period koji možete snimiti zavisi od kapaciteta hard diska koji ugradite u njega. Većina DVR snimača se fabrički isporučuje bez ugrađenog diska što ostavlja  mogućnost ugradnje hard diska prema sopstvenim potrebama. DVR se može povezati na mrežu i internet što  omogućava da snimcima pristupate i sa udaljene lokacije putem računara ili mobilnog telefona.

Postoji više vrsta analognog video nadzora u zavisnosti od proizvođaca, slične tehnologije prenosa signala kao na primer:
  • AHD (Analog High Definition)
  • HDCVI
  • HDTVI
  • CVBS itd.
Takozvani analogni HD video nadzor visoke rezolucije radi u HD / Full HD video formatu čak do 8MP (3264x2448px), prenos video i audio signala se vrši preko klasičnog coax kabla (RG59 ili RG6) na udaljenosti do 500 metara bez ikakvih kašnjenja ili gubitaka. Današnja tehnologija (POC) omogućava da se napajanje uređaja vrši preko koaksijalnog kabla, sto smanjuje potrebu upotrebe dodatnih kablova.
IP VIDEO NADZOR

IP VIDEO NADZOR

IP video nadzor predstavlja savremenu vrstu video nadzora gde se prenos podataka vrši putem UTP kabla potpuno digitalizovanom tehnologijom, koji je dosta tanji i lakši za instalaciju od koaksijalnih kablova.

IP kamere predstavljaju samostalne celine – sadrže program koji snimljeni sadržaj automatski kompresuje i konvertuje u podatke koje zatim šalje kroz mrežu, a svakom uredjaju se moze pristupiti direktno sa web browsera i podesavati po zelji. Podrzane rezolucije idu i do 4K (3840x2160px).

Kamere se povezuju na NVR (Network Video Recorder) ili server na mreži, ali postoje i one koje mogu biti potpuno autonomne, koje mogu da snimaju direktno na internu SD memorijsku karticu.

Za povezivanje  IP kamere koriste se standardni mrežni kablovi (LAN Cat5e ili bolji) ali postoji i mogućnost PoE (Power over Ethernet) napajanja, što znači da je moguće putem jednog mrežnog kabla pored signala preneti i električno napajanje do kamera.

Prednost u odnosu na Analogni video nadzor je taj što se IP video nadzor može integrisati u već postojeću internet mrežnu strukturu lokacije i na taj način uštedeti resursi kabliranja.
Neke od kamera (PTZ – Pan-Tilt-Zoom) poseduju i mogućnost promene fokusa, zuma i ugla gledanja putem mreže. Ova mogućnost štedi vreme i energiju jer nije potrebno da izađete na teren kako biste podesili kameru svaki put kada želite nešto da promenite.